Kalliomäki Podcast Kalliomäki Podcast

Fysiikkaa, Skeittausta, Psykologiaa, Tanssia… kahden kuukauden podcastin analyysi.

Podcastia on nyt reilu pari kuukautta takana, ja analytiikkaa on ollut mielenkiintoista seurata. Podcastin tuottamisessa on täsmäsisällön ja laadun ohella hyvin tärkeää jakelu. Klikkauksia ja myönteistä sanallista palautetta on tullut mukavasti kaikille jaksoille. Tilastojen takaa katseluminuutteja seuratessa kuitenkin huomataan, että jaksot joiden kuuntelijaryhmät ovat valmiiksi järjestäytyneet sähköpostilistalle (fyysikko-opiskelijat) Facebook-ryhmiin(tanssijat) tai Instagramiin (skeittarit) tai etsivät samoilla hakusanoilla youtubesta (Jordan Peterson-fanit) ovat skaalautuneet parhaiten katselutunneissa mitattuna.

Kannustamme teitä kuuntelijoitamme jakamaan tähän mennessä tuotettua ja tulevaa sisältöä, josta olette tykänneet, sopiviin täsmäkanaviin vapaasti. Meille päin voi myös vinkata, jos on jokin paikka, minne sisältöä kannattaisi jakaa.

Koska podcastilla ei ole vielä vakiintunutta omaa tilaajakuntaa tai sähköpostilistaa, jatkossa sisältöä suunnitellessamme panostamme yhä enemmän sisällön siihen, että pääsy valmiisiin jakelukanaviin löytyy. Tämä mahdollistaa aikanaan myös paremmin podcastin tukemisen mainostuloilla, kun katsojia kiinnostavaa mielekästä suositeltavaa sisältöä löytyy todennäköisemmin.

Podi onkin saanut ensimmäisen sponsorinsa, joka on kirjakauppa Adlibris. Klikkaamalla etusivulla olevaa linkkiämme, pääset selaamaan Adlibriksen valikoimaa ja uusimpia kampanjoita. Kaikista tilauksista, jotka teet linkin kautta, tuloutuu muutama prosentti Kalliomäki Podcastille. Suosittelen jatkossa tulevissa jaksoissa valikoimasta muutamia kirjoja, joita arvostan.

Seuraavaksi ohjelmassa on SNOW-tanssitapahtuma Tukholmassa. Otan sinne kannettavan podcastsetin mukaan, ja koetan tuottaa sisältöä matkalla! Se ilmestyy todennäköisesti aikaisintaan seuraavalla viikolla, koska lennosta editointi kahden maan välillä voi olla tuotantotiimillemme vielä liian pala purtavaksi! Kännykällä kuvattuja keloja sen sijaan saattaa tipahdella jo viikonloppuna. Eloisaa syksyä kaikille!

Lue lisää
Kalliomäki Podcast Kalliomäki Podcast

Jordan Peterson Helsinki Beyond Order Tour - puhe ja yleisökysymykset

Kävin Helsingissä kuuntelemassa Jordan Petersonia. Moni teistä oli kiinnostunut, mutta ei päässyt mukaan johtuen mm. etäisyydestä ja lapsiperheen arjesta. Ei hätää! Tein muistiinpanoja Jordanin puhuessa, ja tiivistän illan annin tähän.

Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä( * )

Voit tukea Kalliomäki Podcastia ostamalla Adlibrikseltä alla olevaa linkkiä käyttäen isänpäivälahjaksi 12 uutta elämänohjetta - järjestyksen jälkeen - kirjan. Kirja on tarjouksessa 14.11. asti ja löytyy suosittujen kirjojen kampanjan puolelta. Myös muiden kirjojen ostaminen alla olevaa linkkiä käyttämällä tukee yhtä lailla Kalliomäki Podcastia.

* Tsekkaa tästä Adlibriksen valikoima

Kävin Helsingissä kuuntelemassa Jordan Petersonia. Moni teistä oli kiinnostunut, mutta ei päässyt mukaan johtuen mm. etäisyydestä, ja lapsiperheen arjesta. Ei hätää. Tiivistin tähään parhaani mukaan mietteeni puheesta, sekä yleisökysykset ja vastaukset.

Puhe

Jordanin puhe käsitteli hänen tulevaa kirjaansa “Those who wrestle with God”. “He jotka painivat Jumalan kanssa” on Israelin nimen merkitys. Jordan on käyttänyt viimeisen vuoden aikana paljon aikaa Viennassa ja pureutunut raamatun sanomaan psykologisesta näkökulmasta. Kuten vanhemmuudessa, uskonnossa havaitaan jonkinlainen malli (esim. lapselle isä tai uskovalle Jumala) jonka hengen mukaisesti pyritään toimimaan. Peterson tarkastelee seuraamuksia siitä, jos ihminen uskoo näkemäänsä malliin ja toteuttaa elämässään sitä, kanavoiden sen henkeä. Ihminen voi kanavoida myös aivan muita henkiä kuin lapsuuden isää tai Jumalaa, esimerkiksi tyrannian tai kateuden. Seuraukset hänen elämälleen ovat silloin täysin erilaiset.

Genesis-luentojensa tapaan Peterson katsoo raamatun tarinoita psykologin silmin:

Paratiisi on luonnon kaaoksen ja ihmiskäsien luoman järjestyksen täydellinen yhdistelmä. Jokainen meistä on omalla tavallaan puutarhanhoitaja, kaipaamme puutarhaan, paratiisiin. Tämä näkyy ihan pienissä takapihan puutarhoissa, joita teemme koteihimme, jos meillä ei ole suuria pinta-aloja maata. Kaipaamme olla paratiisissa kuin Aatami ja Eeva, jotka eivät olleet aluksi lainkaan itsetietoisia. Syntiinlankeemuksen jälkeen Aatami piiloutuu itsetietoisena alastomuudestaan Jumalaa puskaan. Tässä on huumoria, koska Jumala on kaikkitietävä ja hänen silmänsä kyllä varmaan näkee puskan läpi.

Nooa oli aikansa mittapuulla viisas mies. Hänen viisautensa oli sitä, että Jumalan henki - malli, jota hän seurasi, tai henki, jota hän kanavoi - ilmoitti ajoissa, että kovat ajat ovat tulossa. Kun viisas mies sai tietää, että uhkia on tulossa, hän varautui.

Mooses taas sanoi aikansa tyrannille, faaraolle, että valittu kansa pitää päästää vapaaksi. Tyranniasta vapautumisen jälkeen kansa ei löytänyt itseään heti luvatusta maasta, vaan edessä oli vielä etsimistä - autiomaavaellus, jossa osa kansasta tai mielestäsi saattaa alkaa kaivata takaisin tyranniaan.

Vaikuttaa siltä, että keväällä ilmestyvässä kirjassa pureudutaan muinaisten kirjoitusten inspiroimana Jordanille tuttuun tapaan etsimään vastuuta ja merkitystä käytännöllisesti omalla paikalla, omasta perheestä ja kodista alkaen. Kirja kuulostaa olevan sopiva sekä niille, jotka etsivät arkkityyppejä sisältävistä korkeakulttuurin teksteistä rakentavaa pohdintaa elämäänsä, että niille, joille raamatulla on suurempi henkilökohtainen merkitys. Jordan yhdistää suuret ajatukset käytännön elämään. Helsingin tilaisuus jatkoi yleisökysymysten myötä samaan malliin.

Yleisökysymykset

  1. Kysymyksen esittäjä: Jan
    Mikä on totuudenmukainen uutisten lähde? Podcasteissäsi puhut toistuvasti siitä, että haluat tehdä Daily Wire Plussasta totuudenmukaisen uutisten lähteen. Mutta mitä se tarkoittaa?

    • Saatan olla puolueellinen, mutta Economist ja Telegraph ovat medioita, joita pidän totuudenmukaisempina kuin muita. Medioiden aito totuuden etsiminen ja ideologisuus vaihtelee.

    • Otan esimerkin taiteesta. On olemassa Picassosta kertova elokuva, jossa hän maalaa tauluja. Tuossa elokuvassa nähdään hurja määrä maalaamista, kun Picasso maalaa ja pyyhkii pois, ja maalaa taas. Jäljelle jääneet taulut ovat parhaimmillaankin vain jäljelle jäänyt lopputulos, vajaa kuva siitä, mitä todella tapahtui. Kuin tuo elokuva, hyvä journalisti pyrkii selvittämään totuuden, ja tuomaan sen mediansa lukijalle. Vastakohtana tälle uteliaalle totuuden etsijälle on ideologi, joka tietää jo etukäteen, mitä mukamas tapahtui. Esimerkiksi tämän iltainen puheeni on jo arvosteltu etukäteen joidenkin taholta.

    • On olemassa syynsä sille, miksi Joe Rogan on niin suosittu. Hän toki meni varhaisena adoptoijana mukaan youtubeen, mutta hän ei olisi tarvinnut podcastia. Hän oli menestynyt jo kolmella eri saralla loistavasti: kamppailijana, koomikkona ja tv-persoonana. Hän toteutti podcastin, koska hän on aidosti utelias totuudenetsijä. Ihmiset aistivat sen, että tässä on kyse todellisesta asiasta. Hänen podcastissaan ei ole kyse tuotannon laadusta.

  2. Kysymyksen esittäjä: Anonymous
    Mitkä ovat ajatuksesi asepalveluksesta? Täällä Suomessa meillä on osittain pakollinen asepalvelus ja ajattelemme, että armeija tekee miehen. Mitä sinä ajattelet?

    • Olen käynyt Israelissa, ja menen sinne Suomessa käynnin jälkeen taas, ovathan maat lähes naapureita. Israelissa sain huomata nuorista asepalveluksen suorittaneista ihmisistä, että he ovat vastuullisempia ja kurinalaisempia kuin saman ikäiset nuoret esimerkiksi Pohjois-Amerikassa, jossa ei ole yleistä asevelvollisuutta.

    • Toisaalta en pidä pakollisuudesta. Pakollisuus on merkki huonosta johtajuudesta. Toisaalta elämässä on myös olemassa asioita, jotka pitää tapahtua, ennen kuin pakollisuudesta voidaan luopua. Onhan näin esimerkiksi lasten kasvatuksessa. On monia asioita, joiden täytyy tapahtua, ennen kuin lapsen ei ole pakko tehdä tiettyjä asioita ja hän on vapaa niistä. Vastaan tähän kysymykseen näillä kahdella keskenään ristiriidassa olevalla näkökulmalla.

  3. Kysymyksen esittäjä: Cyrus
    Kuinka kasvattaa itsenäinen, terve ja tiedostava lapsi tässä poliittisesti korrektissa yhteiskunnassa, jonka opetuskoneisto pakottaa lapset muodostamaan keskenään samanlaiset arvot?

    • Voit opettaa lapsesi olemaan vapaa. Meidän lastemme koulussa ei saanut heittää lumipalloja. Lapset eivät saaneet edes nostaa lunta maasta. Sanoin lapsilleni, että jos haluatte nostaa lunta, tehdä pallon, ja jos pallo sattuu vaikka osumaan opettajaa päähän, niin ok, mutta olkaa valmiit kestämään seuraukset. Meillä oli sääntö kotona: älkää kuunnelko hölmöjä sääntöjä.

    • Meidän pitää jatkuvasti tanssia ja väistellä ja torjua iskuja kun taistelemme hölmöjä ideologioita vastaan. Se ei ole helppoa, mutta voit auttaa lastasi tässä. Amerikassa vedetään lapsia pois opetusjärjestelmästä, koska ihmiset ovat menettäneet uskonsa siihen. Suhtaudu vakavasti tehtävään auttaa lastasi, ja jos mahdollista, koita myös pitää hieman hauskaa taistelussasi hölmöjä ideologioita vastaan.

  4. Kysymyksen esittäjä: Lobster
    Yritän olla paras versio itsestäni vanhempana, aviomiehenä ja poikana. Mistä tiedän, kun olen tarpeeksi hyvä? Tuleeko “tarpeeksi hyvä” ikinä tapahtumaan?

    • Toivottavasti sinusta ei tule tarpeeksi hyvää. Mitä tekisit sitten? Ei ole itsestään selvää, että “tarpeeksi hyvä” olisi mikään lopullinen päämäärä. Mieti NBA-ottelua. Pelaajat pelaavat, ja peli meni miten meni, mutta kaikki myös kehittyivät. Visioni taivaasta on paikka, jossa kaikki on täydellistä, mutta silti kehittyy.

    • Dostojevski kirjoitti notes from undergroundissa staattisesta valtionutopiasta, materiaalisesta runsaudesta ja tasaisuudesta. Mitä jos ihmisillä ei olisi muuta tekemistä kuin istua lämpimissä altaissa, syödä kakkua ja jatkaa sukua. Olisivatko sellaiset ihmiset onnellisia? Jos ihmiset saisivat tuollaisen utopian lahjana, he ensimmäisenä laittaisivat paikat säpäleiksi, jotta saisivat jotain kiinnostavaa.

    • Isän rooli lapselleen on kävellä ylämäkeen välillä kaatuen, mutta jatkaen aina matkaa selkä suorana. Hän miehen tavoin (isän kyseessä ollessa) kestää vaikeudet, kehittyy ja jatkaa matkaa.

  5. Kysymyksen esittäjä: Anonymous
    Miesten ja naisten ystävyydestä sanotaan usein, että se kiinnostaa miehiä vain, jos se sisältää mahdollisuuden seksiin. Mitä mieltä olet?

    • Tuossa on totuuden siemen, tai kaksikin. Yleensä ainakin toinen ihminen on tällaisessa suhteessa taustakiinnostunut. Jos et usko näin, niin et ole se joka on taustalla kiinnostunut. Pidän siitä, kun miehet ja naiset ovat ystäviä avioliiton rajojen sisällä. Silloin säännöt ystävyydelle ovat selkeämmät, tai ainakin niiden pitäisi olla.

    • Miehen ja naisen välinen ystävyys on mutkikas asia. Ei kannata olla naivi tai pessimisti tämän asian suhteen. Jos mies on riittävän viehättynyt ollakseen ystävä hän lienee tarpeeksi viehättynyt ollakseen enemmän kuin ystävä, ja epäile, että sama on totta naisten puolelta, vaikka ei yhtä intensiivisesti.

    • Jopa 8-vuotiaana, kun pelasimme lasten sekaporukalla vuoren valloitusta, taustalla oli tietty sukupuolellinen, romanttinen viehätys

    • Olemme Tammyn kanssa miettineet paljon statuksen merkitystä parinvalinnassa viime aikoina. Miehet saavat statusta kiipeämällä ylös hierarkiassa. Naiset etsivät kumppania, joka on heidän statuksensa mukainen tai ylempänä. Naiset ulkoistavat parinvalinnan miesten kilpailulle, ja indikoivat statustaan sanomalla ei. Miehen status ei silloin ole riittävä, ja hän saattaa valittaa siitä ja turhautua, mutta se ei tarkoita etteikö hän olisi kiinnostunut. Jos mies lopettaa kiinnostuksen kuultuaan ei, hän ei ikinä ollut kiinnostunut tuosta naisesta.

  6. Kysymyksen esittäjä: Milla Lynch
    Mitä vaatisi, että nousemme autoritarianismia vastaan lännessä?

    • Oikea asia on nousta autoritarianismia vastaan omassa elämässäsi. Omaa sisäistä tyranniaasi vastaan. Lopeta valehteleminen. Silloin taistelet välittömästi tyranniaa vastaan. Solzhenitsynin sanoin: yksi mies, joka lopettaa valehtelemisen, voi tuhota tyrannian. Tämä on ainoa tapa, jolla tyrannia on ikinä saatu alas. Raamatussa Israel ajautuu tyranniaan, mutta profeetta ei taivu. Hän varoittaa kuningasta, mutta kuningas ei myönny. Kuninkaalle käy näissä tarinoissa aina lopulta huonosti, kun hän kohtaa sen hengen, jota profeetta kanavoi.

Lue lisää